Ιστορία της Πληροφορίας:
|
Διοργανώσεις παρεμφερούς με το Συνέδριο περιεχομένου: - E-learning Πρόγραμμα Επεξεργασίας Ιστορικών Εγγράφων Επιστημονική Υπεύθυνη: Εργίνα Καβαλλιεράτου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. - Θερινό Σχολείο (Summer School) στην Επεξεργασία Ιστορικών Εγγράφων Επιστημονική Υπεύθυνη: Εργίνα Καβαλλιεράτου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. |
Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου - E-THEMIS - Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013, ώρα 3:45 μ.μ., Νομική Βιβλιοθήκη (Αίθουσα «Ευρώπη»)
Χαιρετισμός Προέδρου ΑΣΑ
Με ιδιαίτερη τιμή και πολλή χαρά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών χαιρετίζει το διεπιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Επιστημονική Ένωση Δικηγόρων «E-THEMIS» και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, με γενικό θέμα: «Ιστορία της Πληροφορίας: Σημεία Αναφοράς από τον Πάπυρο στο Ηλεκτρονικό Έγγραφο».
Οι λαμπροί και καταξιωμένοι εισηγητές καλούνται να μας διαφωτίσουν σε μία σειρά από ζητήματα που άπτονται, μεταξύ άλλων, της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Δεοντολογίας, της Σύγχρονης Θεωρίας και της Επιστήμης της Πληροφορίας αλλά και της Πληροφορίας υπό το φως της Πληροφορικής, των Νέων Τεχνολογιών, των Κοινωνικών Δικτύων, της Δέσμευσης και των Αδειών Χρήσης, της Ανοιχτής Πρόσβασης και του Ψηφιακού Χάσματος, ή αλλιώς, του Ψηφιακού Αποκλεισμού.
Με πίστη στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προωθεί, στο μέτρο των δυνάμεών του, την ψηφιοποίηση των πληροφοριών σε όλους τους τομείς. Από την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών μας, στην οποία διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή η ελληνική νομοθεσία και σημαντικό μέρος της ελληνικής νομολογίας, μέχρι την έκδοση ψηφιακών υπογραφών για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και την ενημέρωση μέσω sms στο κινητό για την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, αν μη τι άλλο μπορούμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι ότι, μολονότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, εμείς τουλάχιστον έχουμε προχωρήσει κατά_τι στους τρόπους διακίνησης της πληροφορίας από την εποχή του πάπυρου. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για το σύνολο των ελληνικών διοικητικών και δικαστικών υπηρεσιών, που όταν τίθεται ανάγκη διαλειτουργικότητας των συστημάτων μας ή, εν γένει, ηλεκτρονικής συνεργασίας σε οποιοδήποτε επίπεδο, αναγκαζόμαστε να αναλαμβάνουμε εμείς τον εκσυγχρονισμό αν όχι την εξαρχής εγκατάσταση και των δικών τους εφαρμογών, ακόμα και την επάνδρωση των αντίστοιχων υπηρεσιών με εξειδικευμένους τεχνικούς, κ.λπ., και κατ' επέκταση, το αντίστοιχο κόστος, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως όλοι μπορείτε να αντιληφθείτε, είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο.
Με αυτό το σύντομο χαιρετισμό και με την ευχή οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας να συγχρονιστούν κάποτε με τα δεδομένα του 21ου αι. - και, βέβαια, όταν λέω «κάποτε», δεν εννοώ δύο (2) ή τρεις (3) αιώνες αργότερα! -, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μας απευθύνατε να συμμετάσχουμε στις εργασίες του συνεδρίου σας και να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα είναι πάντα δίπλα σας, όπως άλλωστε είναι διαχρονικά αρωγός σε κάθε αξιόλογη επιστημονική πρωτοβουλία, η οποία λαμβάνεται προς ενημέρωση και επιμόρφωση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των ενδιαφερόμενων πολιτών.
Εύχομαι το συνέδριο που μόλις ξεκίνησε να επιτυχημένο και δημιουργικό· και τα πορίσματά του γόνιμα και ενδιαφέροντα.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Γιάννης Δ. Αδαμόπουλος
Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών